Hauptbahnhof Salzburg, Austria

Hauptbahnhof Salzburg, Austria

© Taufik Kenan

To integrate the station into the city, kadawittfeldarchitektur was not only given the complex task of arranging the railway tracks anew. In particular, there was the task of integrating the historic train station from 1860 with its ‘authentic‘ appearance into a master plan that newly connects the boroughs on both sides of the tracks through several bridges and passageways.

— kadawittfeldarchitektur
The station before conversion.

The station before conversion.

© Archiv-der-Stadt-Salzburg

Through an expansion of the underpass into a shopping gallery, access to the trains is enhanced by natural lighting over the generous platform entrances, from a dark access space to an open pedestrian zone. The new organisation of the Salzburg train station becomes an urban density project that not only serves the mobility and comfort of the traveller but also creates a public space and connects various districts of the city.

Cross-section
1. historical reception hall
2. platform along the station building
3. platform
4. historical platform hall
5. pedestrian passage with shops, stores and servicearea
6. new access Schallmoos

Cross-section 1. historical reception hall 2. platform along the station building 3. platform 4. historical platform hall 5. pedestrian passage with shops, stores and servicearea 6. new access Schallmoos

© kadawittfeldarchitektur

View of the passage level.

View of the passage level.

© Taufik Kenan

Floor plan platform level
1. historical reception hall
2. platform along the station building
3. platform
4. historical platform hall
5. new access Schallmoos

Floor plan platform level 1. historical reception hall 2. platform along the station building 3. platform 4. historical platform hall 5. new access Schallmoos

© kadawittfeldarchitektur

Floor plan passage level
1. historical reception hall
2. pedestrian passage
3. shops + stores
4. service
5. new access Schallmoos
6. delivery

Floor plan passage level 1. historical reception hall 2. pedestrian passage 3. shops + stores 4. service 5. new access Schallmoos 6. delivery

© kadawittfeldarchitektur

View of the passage level.

View of the passage level.

© Robert Deopito

The authentic integration of the existing historic structures into the new overall scheme for the central station in Salzburg lends the complex it´s unique, fascinating character. Following the tracks, the curved platform roofs nestle at a respectful distance against the carefully restored, intricately constructed historic platform hall and form a spacious, continuous roof surface above the platforms. This dynamic spatial construct interprets the movements of the trains that are entering or slowing down, and thus gives the station its unmistakable appearance. Above the restored historic concourse, a dynamically landscaped urban space with airy height, the Passage, not only links the various levels and functions of the station project, but also provides essential urban impulses as a connection between the two city districts on either side of the tracks.

The new dynamic platform roofs and the delicate 1908 historic platform halls form a surprising and comfortable large configuration.

The new dynamic platform roofs and the delicate 1908 historic platform halls form a surprising and comfortable large configuration.

© Taufik Kenan

Hauptbahnhof Salzburg, Austria

© Robert Deopito

The exposed spatial experience offers a broadening perspective from the passage up to the historical barrel vault.

The exposed spatial experience offers a broadening perspective from the passage up to the historical barrel vault.

© Helmut Pierer

The tracks as well as the platforms are covered mainly in glass, transparent membrane roofs, and pneumatic air-cushions.

The tracks as well as the platforms are covered mainly in glass, transparent membrane roofs, and pneumatic air-cushions.

© Angelo Kaunat

The new entrance building includes a bike shop and a cycle station with space for 600 bicycles.

The new entrance building includes a bike shop and a cycle station with space for 600 bicycles.

© Helmut Pierer

The Terminal Station becomes a Throughway Station and the island-like station of the central perron, dating back to 1909 and built for the purpose of customs clearance, was abandoned.

With its new entrance, Salzburg’s main railway station is given a facelift in the Schallmoos district. The result is a striking new entrance that redefines the city-side of the station and highlights the overall effect of the station project.

The 120-metre-long and up to 25-metre-deep curved roof at the new entrance is an urban landmark highlighting the new arrival and departure area on the once forgotten side of the station.

The authentic integration of the existing historic structures into the new scheme of Salzburg’s main railway station gives the complex a distinct and fascinating character. The curved roof elements, stretching along the platforms, almost reach up to the carefully restored, intricately designed historic station hall and form a large surface above the platforms.

Sectional drawing of the new entrance at Schallmoss district.

Sectional drawing of the new entrance at Schallmoss district.

© kadawittfeldarchitektur

Generous access to the passage.

Generous access to the passage.

© Helmut Pierer

The flowing shape of the 120-metre-long and up to 25-metre-deep curved roof marks the new entrance and covers the bike shop, bike station and access to the passage.

The flowing shape of the 120-metre-long and up to 25-metre-deep curved roof marks the new entrance and covers the bike shop, bike station and access to the passage.

© Angelo Kaunat

The broad passage unterneath the railway is the central axis of access to the plattform as well as the structural urban connection.

The broad passage unterneath the railway is the central axis of access to the plattform as well as the structural urban connection.

© Robert Deopito

The historic reception hall is both the starting and ending point of the passage.

The historic reception hall is both the starting and ending point of the passage.

© Angelo Kaunat

The tracks as well as the platforms are covered mainly in glass, transparent membrane roofs and pneumatic air-cushions. Thus a bright and transparent station hall is created with totally new characteristics.

Heritage-protected ensemble of entrance building and platform canopy.

Heritage-protected ensemble of entrance building and platform canopy.

© Helmut Pierer

Construction time / duration

2009 – 2014

Project type

Central station, Infrastructure

Client

ÖBB-Infrastruktur AG

Architects

kadawittfeldarchitektur

Planning experts

Construction management:
ÖBB-Infrastruktur AG GB Projekte Neu- und Ausbau

Structural planning:
wernerconsult Ziviltechniker GmbH
ZEMLER + RAUNICHER Diplomingenieure Zivilingenieure für Bauwesen ZT-GmbH
HERBRICH CONSULT Ziviltechnikergesellschaft m.b.H.

Structural engineer:
SBV Ziviltechniker GmbH

Special statics membrane and pneumatic roofs:
wernerconsult Ziviltechniker GmbH / TICHELMANN & BARILLAS Ingenieure

Building physics:
Dipl.-Ing. Franz KALWODA

Water engineering:
wernerconsult / Ingenieurbüro Wölfle ZT GmbH

Fire protection:
IBS Institut für Brandschutztechnik und Sicherheitsforschung GmbH

Building services:
Technisches Büro Ing. Georg Lakata

Lighting design:
Peter Andres Beratende Ingenieure für Lichtplanung / ESC Engineering Services & Consulting KG

Geothermics:
iC consulenten Ziviltechniker GesmbH

Electrical engineering:
TB Lakata / Elektroplanung EPG GmbH

Awards

polis Award 2019 – Nominierung; Energieeffiziente Nichtwohngebäude in NRW – Auszeichnung 2019;
Deutscher Nachhaltigkeitspreis / Sonderpreis Digitalisierung – Shortlisted 2019;
DAM Preis 2020 – Nominierung;
Mipim Awards 2020 – Finalist; Bundespreis UMWELT & BAUEN: Sonderpreis Nachhaltigkeit und Innovation 2020 – Anerkennung; Architekturpreis Essen 2020 – Auszeichnung

Recommended Articles


Title Studio
Circular Economy in Construction
Solar City - Taif New Town, Taif, Saudi Arabia ISA Internationales Stadtbauatelier
Silesian Museum Katowice, Poland Riegler Riewe Architekten